keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Aspartaamiko turvallista?

Kotiini tuli noin kaksi kuukautta sitten kauppaketju Kärkkäisen mainoslehti, jossa sanottiin Kärkkäisen vetävän pois hyllyistään kaikki aspartaamituotteet. Artikkelissa sanottiin aspartaamin olevan epäilyttävä ainesosa ruuissa ja juomissa pääosin siitä tehtyjen tutkimusten perusteella. Tutkimustuloksissa oli löydettävissä kaksi linjaa, joista toiset sanoivat aspartaamin terveelliseksi ja toiset terveydelle erittäin haitalliseksi. Terveelliseksi artikkelin mukaan ainetta väittivät tutkimukset, joissa tilaajana oli aspartaamia valmistavat laitokset ja epäterveelliseksi sitä sanoivat puolueettomat tutkimukset. Tämä sai kiinnostukseni heräämään ja päätin tutkia asiaa hieman lisää.

Aspartaamin keksi vahingossa James Schlatter kehittäessään haavanhoitoainetta vuonna 1965. Tästä alkoi pitkä ja sekava prosessi aineen hyväksyttämiseksi markkinoille. Halu tähän oli suuri, sillä sitä oli helppo ja halpa valmistaa. Vuonna 1983 aspartaami sai luvat yhdysvalloissa. Aspartaami oli Suomessa täysin kielletty ennen EU:iin liittymistä. EU:n lait sallivat aspartaamin ja siksi se päätyi Suomenkin markkinoille vuonna 1994.

Aspartaamin kemiallinen kaava on seuraava:


Aspartaami valmistetaan synteesillä asparagiinihappo + fenyylialaniini. Se hajoaa elimistössä aminohapoiksi ja metanoliksi, metanoli taas hapettuu edelleen formaldehydiksi ja muurahaishapoksi. Aspartaamista noin 10 prosenttia muuttuu elimistössä metanoliksi. Wikipedia

Metanoli on ihmiselle tappava myrkky. 2004 uutisoitiin 12 Iranilaisen kuolleen juotuaan metanolilla terästettyä alkoholia. . Oikeastaan metanoli ei itsessään ole tappava aines, vaan sen hajoamistuotteena oleva formaldehydi, jolle jatkuva altistuminen aiheuttaa syöpää. (Mieti kuinka usein käytät aspartaamia. Suuri osa ihmisistä altistaa itsensä päivittäin formaldehydille käyttämällä aspartaamituotteita.) Suurempi kerta-annos aiheuttaa sokeutumisen ja jo 30-60 millilitran annos metanolia on tappava. Jos myrkytys on edennyt pitkälle, on hengissä säilyminen hyvin epätodennäköistä.

Noin 40 prosenttia aspartaamista hajoaa asparagiinihapoksi. Koska aspartaami imeytyy hyvin nopeasti toisin kuin asparagiinihappoa sisältävät proteiinit normaalista ravinnosta, tiedetään että aspartaami voi aiheuttaa korkeita piikkejä veren asparagiinihappopitoisuuksissa. Asparagiinihappo on ns. eksitotoksiini (hermostoa kiihdyttävä myrkky, joka tuhoaa aivosoluja). Wikipedia

Antti Heikkilän kirja "Ravinto ja Terveys" kertoo seuraavaa luvussa "Lisäaineet ja ympäristömyrkyt".
"Liikamäärä näitä aineita [eksitotoksiineja] aiheuttaa ongelmia kiihottamalla hermosolujen toimintaa.
Aine toimii hermostossa samaan tapaan kuin amfetamiini,ekstaasi ja kokaiini.
Eksitotoksiinit on yhdistetty muun muassa migreeniin,autismiin,Altsheimerin tautiin, ALS-tautiin ja parkinsonismiin."(tämän lainauksen alkuperäistekstiä en ole päässyt lukemaan)

Kolmas ainesosa, johon aspartaami hajoaa on fenyylialaniini, jota aspartaami sisältää n. 50%. Fenyylialaniini on hermomyrkky, joka kiihdyttää aivoissa olevia neuroneita aiheuttaen aivosolujen kuolemaa. ADD/ADHD, tunne- ja käytöshäiriöt voivat johtua liian suuresta päivittäisestä fenyylialaniiniannoksesta. Tänä päivänä ihmiset käyttävät niin paljon aspartaamia, että fenyylialaniinipitoisuudet kehossa ovat hyvin vaarallisia. Tämän lisäksi jos kuulut harvinaiseen ihmisryhmään, jolla on PKU geeni, voi fenyylialaniini aiheuttaa sinulle peruuttamattoman aivovaurion tai kuoleman. (lähde)


Aspartyylifenyylialaniinidiketopiperatsiini syntyy tuotteissa, kun aspartaami vähitellen hajoaa. Tutkimuksissa on saatu selville, että puolessa vuodessa sen jälkeen, kun aspartaami lisätään juomaan, 25 prosenttia aspartaamista on muuttunut DKP:ksi. Jotkut tutkijat ovat huolissaan siitä, että DKP voisi mahalaukussa käydä läpi nitrosaatioprosessin, jolloin syntyy aivokasvaimia aiheuttavaa kemikaalia. Wikipedia

Eläinkokeilla on selkeästi todistettu, että aspatraamilla on yhteys aivokasvaimiin. Kuin taikaiskusta aivokasvainten määrä kääntyikin huimaan kasvuun USAssa jo samana vuonna kun aspartaami tuli markkinoille.(Sweet misery -videodokumentti)

Aspartaamin käytöllä on todettu olevan 92 sivuvaikutusta, joista listaan tähän muutamia:
Päänsärky
huimaus
mielialanvaihtelut
pahoinvointi/ oksentelu
sokeita pisteitä näkökentässä/ kahtena näkemistä
ripuli
(lähi)muistinmenetyksiä
heikotusta
kutinaa
univaikeuksia
paikallista turvotusta
hengitysvaikeuksia
kuukautishäiriöitä
kuulokatkoksia
lihominen
(koko lista englanniksi tästä linkistä)

Aspartaamilla on todettu olevan yhteys myös seuraaviin sairauksiin:
aivokasvaimet
diabetes
fibromyalgia
alzheimerin tauti
MS-tauti
(Sweet misery -videodokumentti)

Jos et vieläkään huolestunut ja päätät jatkaa aspartaamituotteiden käyttöä, kehoitan sinua testaamaan asiaa. Suuri osa oireista lähtee hyvin nopeasti, jos jätät aspartaamin pois ruokavaliostasi. Pidä siis vähintään viikon aspartaamilakko ja seuraa tapahtuuko terveydentilassasi muutosta.
Toinen asia, jonka voit tehdä, on katsoa videodokumentin, jossa käydään hyvin perusteellisesti läpi aspartaamin kemia ja sen vaikutukset elimistössä ja haastatellaan useita aspartaamin takia kärsineitä ihmisiä. Dokumentti (Sweet misery) löytyy tästä.

2 kommenttia:

  1. Hyvä puhaltaja, olen mielenkiinnolla lukenut blogiasi, mutta nyt ihmettelen kuitenkin, että eikö ole syytä Suomen Siionissa todellakin puhaltaa pasunaan tämän homokysymyksen tiimoilta? Eikö tämä kaikki anna aihetta suurempaan hätään ja rukoukseen kuin jokin aspartaami?

    VastaaPoista
  2. Shalom veli tai sisko!

    Homokeskustelu käy tällä hetkellä melko kuumana ja huomaan kirkkokunnan menevän asiassa hyvin vakavalla tavalla harhaan. Olet ehdottomasti oikeassa kysymyksen tärkeydestä. En nyt halua puhua omia mielipiteitäni. Puhukoon Raamattu lyhyesti sen, mitä sillä on sanottavaa:

    3. Moos. 20:13
    Jos joku makaa miehenpuolen kanssa, niinkuin naisen kanssa maataan, tekevät he molemmat kauhistuksen; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.

    Kun kansa pitää halpana Jumalan Lain ja hylkää sen, niin sillä on aina vakavat seuraamukset. Voimme jäädä odottamaan Jumalan rangaistuksen lankeamista tässä asiassa kansamme ylle.

    3.Moos 26:15
    vaan hylkäätte halpana minun ohjeeni ja teidän sielunne vieroo minun säädöksiäni, niin ettette pidä kaikkia minun käskyjäni, vaan rikotte minun liittoni,
    16 niin minäkin teen teille samoin ja rankaisen teitä hirmuisilla onnettomuuksilla, hivutustaudilla ja kuumeella, jotka sammuttavat teidän silmänne ja näännyttävät sielunne; ja te kylvätte siemenenne turhaan, sillä teidän vihollisenne syövät sen.

    Saatan tähän kommentoida laajemminkin kunhan ehdin, mutta nyt tämä saa toistaiseksi riittää.

    VastaaPoista